LA CARRERA DEL TEMPS A BARCELONA

Article de Mònica Bernabé  (Publicat al diari “EL PUNT” el dijous, 23 de febrer del 2006. Pàg. 2).

Compaginació de feina i vida privada: L’Ajuntament de la ciutat és l’únic de l’Estat que té una regidoria per fomentar la conciliació de la vida laboral i personal.

Qui pot anar a recollir els infants a escola a les dotze del migdia? Qui pot anar a comprar al mercat al matí? O qui té temps per fer un passeig a la tarda després de la jornada laboral?

L’Ajuntament de Barcelona és l’únic de l’Estat que té una regidoria amb un nom tan peculiar com Nous Usos Socials del Temps, que pretén fonamentar la conciliació de la vida laboral i personal. De moment està fent diverses experiències pilot als districtes de Nou Barris, Sants-Montjuïc i Gràcia, amb l’objectiu d’aplicar-les posteriorment a la resta de la ciutat.

D’altra banda, el ple del districte de Sant Martí va aprovar ahir una declaració institucional, en que “es compromet” a desenvolupar un pla transversal d’acció de mesures de conciliaciódel temps des de la perspectiva de les dones.

Que la situació és insostenible, ho té clar tothom, però sobretot les dones. “Les dones ens hem incorporat masivament al mercat de treball, però els homes no han fet el mateix amb les feines de la llar. I som nosaltres, les dones, les que hem de fer una doble jornada laboral, fora i dins de casa”, exposa la consellera de Dona de Sant Martí, Montse Carreras, promotora de la declaració institucional que aquest districte va aprovar ahir al vespre.

Per això i perquè existeix una clara desharmonia del temps laboral i personal, l’Ajuntament ha creat una regidoria de Nous Usos socials del Temps, que és l’única d’aquestes característiques que existeix a l’estat. “A París també hi ha una oficina municipal amb aquest objectiu, que hem près com a referent, però no té rang de regidoria”, comenta Imma Moraleda, responsable d’aquesta cartera a Barcelona. Però una regidoria què pot fer per conciliar la vida laboral i personal?

Moraleda explica que de moment, estan centrant els esforços en la realització de diverses experiències pilot que, si tenen èxit, es podrien aplicar a la resta de la ciutat. Per exemple, al barri de la Marina, al districte de Sants-Montjuïc, s’està fent un estudi sobre els horaris dels serveis públics, comerços, establiments i escoles, freqüència i recorregut del transport públic, usos d’equipaments, espais escolars i públics i distribució dels serveis al barri. “No pot ser que jo no pugui comprar al mercat, perquè només obren al matí i als matins sempre treballo”, explica a tall d’exemple Antoni Fernández, director del programa d’usos del temps de l’ajuntament, que afegeix que precisament això i altres aspectes són els que es plantejaran a petita escala al barri de la Marina.

Així mateix, als barris de Prosperitat (al districte de Nou Barris), Sants, Hostafrancs i la Bordeta (Sants-Montjuïc) i Penitents, la Salut-Vallcarca i el Coll (Gràcia) es du a terme una alra prova pilot: s’ha fet una enquesta entre 4.500 famílies de 49 centres educatius sobre l’ús de l’espai escolar. L’objectiu segons Fernández, és organitzar activitats extraescolars en aquests centres de manera coordinada i que les famílies tinguin un gran ventall d’oferta en el seu entorn més proper.

La regidora de Dona i Drets Civils de Barcelona, Pilar Vallugera, destaca, però, que “La solució no és allargar l’horari de les escoles, sinó fer aflorar el valor que té el reball reproductiu”. Així mateix ho creu Montse Carreras, consellera de Dona de Sant Martí, un districte totalment pioner en aquesta tasca: el Consell de les Dones de Sant Martí fa cinc anys ja va endagar un projecte europeu de reflexió i propostes per compaginar la vida laboral i personal, i ara és el primer districte que s’ha compromès a prendre mesures en aquest sentit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: