QÜESTIONS DE TEMPS: JA FA MÉS D’UN ANY

Ja fa més d’un any que l’Ajuntament del Districte de Sant Martí va aprovar una proposta d’acord sobre un pla de mesures de concialició del temps laboral i personal, promoguda per la Consellera de Dona i Drets Civils, Montserrat Carreras, portaveu del Grup Municipal de Districte d’Esquerra Republicana de Catalunya i membre de la Comissió de Govern del Districte, amb el suport de la regidora de Dona i Drets Civils, Pilar Vallugera. El regidor de Sant Martí va insistir a presentarla com una declaració institucional ja que tots els grups hi volien donar suport.

De moment encara no s’ha anat més enllà, però esperem que la nova legislatura serveixi per a desplegar totes les bones intencions i promeses del mandat anterior.

 

Proposta d’acord sobre el desenvolupament d’un pla de mesures de conciliació del temps laboral, familiar i personal.

Amb la industrialització, el fenomen de la divisió del treball en funció del gènere va adjudicar la responsabilitat del treball productiu –públic, remunerat i socialment valorat- als homes i el treball reproductiu –privat, sense retribució econòmica i amb poc reconeixement social- a les dones. Aquest model se sustentava en una estructura familiar nuclear, composta per un matrimoni i els seus fills.

Actualment, aquest model s’està transformant. Les dones s’han incorporant massivament al mercat de treball; les estructures familiars s’han diversificat; amb la globalització de l’economia i l’implementació de les NT, les empreses han de modificar substancialment les rutines productives; el mercat laboral s’ha precaritzat, els fenòmens migratoris s’han disparat i els rols socials han canviat subtancialment. En definitiva, el binomi tradicional “temps per treballar/temps per viure” s’ha desdibuixat i la tradicional divisió del treball en funció del gènere ha deixat de tenir sentit.

En aquest nou context es fa imprescindible desenvolupar eines que fomentin la igualtat dels drets laborals de les dones i la corresponsabilització dels homes a les responsabilitats familiars.Encara estem molt lluny d’aconseguir aquests objectius i sovint, les dones es veuen en la necessitat de deixar de banda la reivindicació dels seus drets fonamentals, per assumir tant el treball productiu com el reproductiu. I les dobles i triples jornades tan habituals entre la població femenina van en detriment de la salut, la promoció econòmica i el desenvolupament personal de les dones, i les priva del control del seu temps i la seva llibertat.

PROPOSTA:

L’equip de govern de l’Ajuntament del Districte de Sant Martí, entenent que és essencial i urgent que l’administració local desenvolupi polítiques de conciliació del temps laboral, familiar i personal dels homes i les dones, com un requisit indispensable en la igualtat d’oportunitats, es compromet a desenvolupar, dins del seu àmbit de competències i en coherència amb els principis orientadors del Pla Municipal per a les dones 2005-2009, un pla transversal de mesures de conciliació del temps al voltant del següents eixos:

– Promoure serveis addicionals d’atenció a les persones, per alliberar les dones de les càrregues familiars que tradicionalment assumeixen.

– Potenciar la igualtat retributiva, la promoció i l’estabilitat laboral de les dones.- Potenciar la corresponsabilització de les tasques de cura per part del homes.

– Impulsar politiques de reorganització del temps a les diferents àrees: mobilitat, urbanisme, serveis a les persones, comerç, habitatge, activitats culturals, societat del coneixement, etc.

– Visibilitzar i donar valor a l’experiència i la creació femenines i a les aportacions socials de les dones.

 

Aquesta declaració institucional va ser aprovada per tots els grups municipals al plenari del Districte de Sant Martí amb data 22-febrer-2006.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: