Jardins per a una pionera

El Consell plenari del districte de Sant Martí va acordar a la darrera sessió de la legislatura municipal batejar un nou espai ajardinat amb el nom de l’escriptora i periodista Rosa Maria Arquimbau, pionera en la lluita per les llibertat de les dones.

El jardins que s’inauguraran properament estaran situats entre els carrers Cristòfol de Moura, Agricultura, Josep Pla i Veneçuela.

ROSA MARIA ARQUIMBAU

Les dones d'Esquerra

Font: Les Dones d’Esquerra 1931-1939

Va néixer a Barcelona, el 1910. Escriptora de novel·la i de teatre, va ser col·laboradora de La Humanitat, així com de gairebé tots els diaris i setmanaris d’esquerres de l’època. Va ser molt coneguda per la seva columna periodística i titulada “Whisky i soda”.

El 1932 va signar les “Bases per a la Constitució d’un Front Únic Femení Esquerrista”. En crear-se aquesta institució va formar part del Comitè Executiu, com a presidenta.

Utilitzà el pseudònim Rosa de Sant Jordi per escriure contes, gènere que conreà des dels tretze anys. El 1929 va publicar un llibret de contes titulat “La dona dels ulls que parlen”. El 1931 va publicar l’assaig de novel·la “Al marge”, el 1934 “Història d’una noia i vint braçalets” i el 1936 “Home i Dona”.

Rosa Maria Arquimbau fou una escriptora innovadora pel seu temps. La seva obra tenia tot aquell regust de la vida quotidiana. Tant les seves novel·les com les seves obres de teatre curtes i d’estil humorístic (com ara “Es rifa un home!” del 1935, o “L’inconvenient de dir-se Martínez”, del 1957) tractaven temes de la vida moderna, molt vius i de vegades molt punyents, que generalment eren menyspreats per considerar-los banals i frívols.

La seva obra va ésser una obra d’un altíssim interès, sobretot documental, que la feia una novel·lista molt apreciable. Les seves obres més destacades varen ésser: “La pau és un interval”, “Quaranta anys perduts” i “Adéu si te’n vas”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: