El dissabte 29 de març, diverses entitats de Sant Martí varen “okupar” per unes hores, pacíficament i lúdica, la Torre del Fang, edifici històric catalogat com bé cultural d’interès local, la més alta protecció patrimonial de Barcelona, per celebrar-hi una jornada de festa reivindicativa.
La Comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Habitatge va aprovar a finals del mes de gener la iniciativa d’Esquerra per crear una comissió de seguiment i protecció de l’edifici catalogat. Tots els grups sense excepció van aprovar la proposta d’ERC, defensada per regidor Ricard Martínez, per conservar i protegir la Torre del fang, edifici afectat pel traçat del Tren d’Alta Velocitat.
La proposició aprovada insta “la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya perquè vetli per la protecció de l’Edifici de la Torre del Fang, especialment en el transcurs de les obres previstes a la zona. En aquest sentit es proposa crear una comissió per fer el segument de la protecció de l’edifici amb la participació dels grups municipals i les entitats veïnals entre d’altres”.
La sorpresa va saltar quan , pocs dies després d’haver-se aprovat aquesta proposició per unanimitat, l’equip de govern va decidir incloure un Pla Especial Urbanístic Integral de la Torre de Fang, amb caràcter d’urgència, a l’ordre del dia del plenari del districte de Sant Andreu, eludint així les pressions del teixit associatiu de Sant Martí que s’havien mobilitzat per la conservació de l’edifici.
Encara que per pocs metres, el monument se situa dins del territori de Sant Andreu, tot i que Sant Martí, per raons històriques, continua tenint-hi la ubicació del seu arxiu històric, equipament municipal martinenc.
El palau es troba actualment mig ofegat pels edificis moderns que l’envolten. Avui, l’actual traçat del TAV posa en perill aquest testimoni de 1000 anys de la nostra història.