La mesura aprovada, defensada per Portabella, té caràcter executiu i ha estat recolzada per tots els grups polítics.
La proposta consisteix en d’endegar una nova línia d’ajuts per aprofitar les aigües pluvials a través de la instal·lació de sistemes de recollida d’aigua i dipòsits als edificis de Barcelona.
La proposta preveu la instal·lació progressiva de dipòsits de recollida d’aigües pluvials als edificis municipals, tant als existents com als de nova construcció, així com al parc públic d’habitatge; i l’establiment d’una nova línia d’ajuts adreçats a les comunitats de propietaris per la col·locació d’aquestes estructures als immobles de la ciutat, per tal de recollir i aprofitar les aigües pluvials.
Fins el 30% d’estalvi d’aigua
El president del grup municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha explicat que l’aigua recollida es podria utilitzar pel rec o per aigües grises i que significaria un estalvi de fins al 30% en els edificis, encara més important que el ja realitzat pels ciutadans. Aquesta proposta ha estat defensada pel mateix Portabella com a necessària i significativa per “començar a vertebrar actuacions concretes i deixar de teoritzar per prendre una postura més proactiva en una qüestió de transcendència com l’aigua”.
A la ciutat de Barcelona, amb una pluviometria mitjana de 600 l/m2, en un edifici mitjà amb una superfície de captació de 100 m2 i un aprofitament de l’aigua recollida del 80% es poden utilitzar 48 mil litres/any. Segons els càlculs realitzats, en un edifici de 10 habitatges es podria arribar a estalviar entre el 25% i el 30% de l’aigua utilitzada en les cisternes dels wàters de tot l’edifici, xifra que es podria arribar a incrementar aplicant mesures de reducció de volum de les cisternes o instal·lant dobles cisternes.
Així, l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, podria obrir una nova línia de subvenció als propietaris que ho sol·licitin. A Barcelona, l’Ordenança del Medi Ambient Urbà no inclou cap referència a les aigües pluvials pel que fa a l’abastament d’aigua a la població per bé que diversos municipis disposen d’ordenances sobre l’aigua que inclouen la recuperació de les aigües pluvials com Sant Cugat, Teià o Vic.