El Govern iniciarà el novembre de 2008 les obres de la futura Casa de les Llengües de Can Ricart

 

El Govern iniciarà el novembre de 2008 les obres de la futura Casa de les Llengües de Can Ricart de Barcelona, que estarà en funcionament el 2010. El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va presentar el projecte acompanyat del director de Linguamón-Casa de les Llengües, Antoni Mir, i de l’arquitecta responsable del projecte, Benedetta Tagliabue. Segons ha destacat el vicepresident, serà “un magínific equipament cultural del primer nivell que comportarà que el català sigui també una llengua de primera divisió a Catalunya i al món”.

La Casa de les Llengües serà un centre cultural adreçat a tots els públics i alhora un pol de recerca i innovació sobre llengües i gestió del multilingüisme per a professionals, investigadors i empreses. El recinte tindrà 5.000 metres quadrats de superfície i suposarà una inversió de 18 milions d’euros. El Govern aportarà 12 milions per a la rehabilitació de Can Ricart com a seu de la Casa de les Llengües, mentre que la museografia en costarà 6.

El projecte arquitectònic l’ha dissenyat l’arquitecta Benedetta Tagliabue, de l’estudi EMBT, mentre que la Fundació Barcelona Media (Universitat Pompeu Fabra) s’encarrega del projecte museològic. Es tractarà d’un equipament museístic avançat que presentarà la diversitat lingüística i el multilingüisme com un factor de riquesa i desenvolupament i garantirà estratègies d’entreteniment, educació i divulgació que connectin aquest tema amb l’oferta cultural de la ciutat de Barcelona i de Catalunya i amb els usuaris virtuals. És en aquest sentit que el vicepresident ha manifestat que el projecte permetrà “donar visibilitat a la llengua catalana al món i alhora donar des de Catalunya visibilitat a totes les llengües que es parlen al món i que el Govern conceb com a patrimioni de la humanitat”.

Josep-Lluís Carod-Rovira també ha destacat la idoneïtat de l’emplaçament, tenint en compte que el recinte fabril de Can Ricart és un edifici representatiu de l’arquitectura i del patrimoni industrial barceloní i català del segle XIX i, alhora, que es troba en ple centre del districte financer 22@Barcelona. L’edifici “permetrà dignificar un espai cridat a ser un dels referents tecnològics de Barcelona i de Catalunya”, ha explicat Josep-Lluís Carod-Rovira qui també ha dit que “vol ser una porta a la modernitat tecnològica a partir d’un tema clau com el multilingüisme”.

Any Internacional de les Llengües 2008

L’Organització de les Nacions Unides ha proclamat el 2008 Any Internacional de les Llengües, entenent el multilingüisme com un valor de la coexistència pacífica i la comprensió mútua. L’ONU reconeix, així, que les llengües representen un element indispensable per a la identitat de qualsevol individu i grup humà, i tenen una importància per aconseguir els sis objectius de l’Ensenyament per a Tothom (EPT) i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM).

La convocatòria , amb la UNESCO com a institució líder, proposa actuacions a tot el món per donar visibilitat a les més de sis mil llengües del planeta i encoratjar-ne la promoció i la defensa. Per tal de dur a terme la seva tasca, la UNESCO convida els governs, el òrgans de les Nacions Unides, organitzacions de la vida social, institucions educatives, associacions de professionals a estimular el respecte, la promoció i la protecció de totes les llengües, sobretot d’aquelles en perill de desaparèixer, en totes i cada una de les situacions de la vida social i de la vida col·lectiva.

En paraules del Director General de la UNESCO, Koïchiro Matsuura, “sigui per mitjà d’iniciatives en el terreny educatiu, el ciberespai o mitjans intel·lectuals; sigui per mitjà de proteccions per salvaguardar les llengües en perill d’extinció o llur promoció com a eines d’integració social; o per mitjà d’investigar les relacions entre llengua i economia, entre la llengua i els coneixements indígenes o entre la llengua i la creació, cal difondre arreu la idea “les llengües compten!”.”

Linguamón – Casa de les Llengües vol contribuir a l’Any Internacional de les Llengües amb un programa específic d’activitats.

 


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: