10 anys impulsant polítiques GLTB

Avui, creure en una Catalunya justa, oberta i tolerant, on la discriminació sigui un concepte caducat, ja no és una utopia. És, doncs, de justícia, mirar enrere i sentir-nos orgullosos de tots els passos que hem aconseguit tots plegats, des de la societat civil i les institucions.

 

Amb l’entrada d’Esquerra en les diferents institucions, els objectius del col·lectiu LGTB han anat prenent forma i han esdevingut una realitat que avui podem celebrar. Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha creat l’oficina OND (Oficina per la No Discriminació), el Consell municipal de gais, lesbianes i homes i dones transsexuals, i la primera guia oficial de turisme LGTB de la península per a la promoció internacional de la ciutat. També des del govern municipal s’ha promogut el teixit associatiu LGTB, s’ha aconseguit la penjada del penó a l’Ajuntament i el suport de la institució a la celebració dels EuroGames, entre d’altres. Així mateix, són molt destacables les accions empreses per altres ajuntaments com els de Sitges, Lleida o Reus, a favor de les polítiques LGTB.

La tasca d’ERC dins de la Generalitat ha representat la introducció d’aquestes polítiques a nivell nacional: des del Govern del nostre país s’ha aconseguit crear un programa específic pel col·lectiu LGTB i un pla transversal, així com el Consell Nacional de Gais, Lesbianes i homes i dones Transsexuals, hem desenvolupat la Llei de l’adopció, la publicació d’una bibliografia LGTB, la recepció al Palau de la Generalitat del col·lectiu LGTB, l’entrada de la Generalitat de Catalunya a la ILGA, etc., actualment s’està preparant la Llei contra l’homofòbia. Així mateix, el Parlament de Catalunya va celebrar una recepció per al col·lectiu LGTB i ha aprovat per unanimitat l’actualització del Codi Civil Català en llibre IV incorporant-hi la filiació de les lesbianes i el reconeixement dels mateixos drets a totes les formes de parella. Per altra banda, no podem oblidar l’imprescindible paper d’Esquerra al Congrés espanyol, amb l’aprovació de la Llei del Matrimoni, la Llei de la Transsexualitat, o les esmenes presentades sobre el VIH o les famílies nombroses.

Durant molts anys, els catalans i catalanes ens miràvem els postres veïns del nord amb admiració i un cert grau d’enveja. Cercàvem models a imitar, un horitzó que ensmarqués el camí que havíem de recórrer. Avui podem afirmar que hem fet un llarg camí, una travessa difícil però satisfactòria; estem contents d’haver arribat fins aquí: per molts, Catalunya i Barcelona són ara els models a imitar; ens hem convertit en referent com a societat tolerant amb la diversitat, i fins i tot hem superant aquelles nacions que tant admiràvem.

ERC continuarà treballant les polítiques socials: treballem per a la gent, per aconseguir que tots els ciutadans i ciutadanes tinguin garantits els drets bàsics i perquè un dia, en un futur ben pròxim, en puguem tornar a fer balanç, i haguem aconseguit que cap home o dona es pugui sentir discriminat per la seva situació social, el seu origen, la seva orientació sexual, etc. El referent LGTB és Esquerra i els valors que defensa. El nostre objectiu és un país d’homes i dones lliures i iguals, un país just i tolerant, una societat moderna i respectuosa, però alhora exigent amb els seus drets.

JORDI RALLO I CASANOVAS

President de la Comissió Sectorial LGTB d’ERC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: