8 de març i presentació II Congrés Dones de Barcelona

Intervenció al Plenari de l’Ajuntament del Districte de Sant Martí de la consellera d’Esquerra Republicana de Catalunya en motiu de la commemoració del dia 8 de març i la convocatòria oficial del II Congrés de les Dones de Barcelona.

Consellera de Sant Martí ERCLa data del 8 de març té per a nosaltres una importància cabdal ja que commemora una jornada de lluita en defensa de valors republicans: el dret a la igualtat i a la llibertat de tots els éssers humans des del respecte a les diferències individuals; el dret a decidir lliurement sobre el desenvolupament de tot el potencial de cada persona, sobre el propi cos i sobre tots els aspectes de la pròpia vida i des del respecte de la diversitat.

Entenem que la celebració del II Congrés de Dones de Barcelona ha de ser una eina d’enfortiment democràtic i amb aquest objectiu va ser impulsat per Esquerra la passada legislatura, des de la Regidoria de Dona i Drets Civils, com a continuació del 1r Congrés de Dones celebrat l’any 1999, que va significar un gran pas.

Les conclusions d’aquell congrés, les seves noranta dos propostes, han servit per poder configurar les politiques municipals adreçades a les dones, i han significat un avanç important en el llarg camí que encara ens queda fins a la plena igualtat entre dones i homes. A títol d‘exemple tenim, el Pla Municipal per a les Dones 2005-2009, l’Acord Ciutadà per una Barcelona lliure de violències, la recuperació d’espais per a les dones com ara l’espai Francesca Bonnemaison, etc…

No podem parlar del present i del futur sense tenir un record per a totes aquelles dones que ens han precedit, les dones anònimes que han treballat i continuen treballant en les associacions o aquelles que ho fan de forma individual, però també per aquelles dones que han tingut la responsabilitat de gestar polítiques i programes municipals des de la Regidoria de Dona o des de l’oposició, atès que sense totes elles avui no seriem on som.

Per això, mentre per una part ens felicitem per aquest II Congrés de Dones de Barcelona, espai de debat que ens ha de permetre continuar avançant cap a una societat amb plena igualtat d’oportunitats per a les dones i els homes, ens dolen profundament les disfuncions que em observat en el seu plantejament per part de l’actual equip de govern i el menysteniment de la feina feta amb anterioritat, tant per part de l’anterior regidora Pilar Vallugera que va engegar el projecte, com per part de les dones dels consells de districte que havien treballat les diferents ponències durant la passada legislatura.

Trobem a faltar una línia fonamental, la transversalització de gènere en la política, la inclusió de l’esbiaix de gènere en les polítiques de tots els àmbits, així es fa al Govern de la Generalitat i es així com entenem que hauria de ser en les polítiques municipals.

Ara per ara tal i com es planteja el II Congrés de Dones de Barcelona te mancances, aquestes ja foren posades de manifest pel Grup Municipal d’ ERC en el Plenari del mes de gener d’ enguany, essent molt cridanera la manca d’una taula de dones politiques representants o no dels grups municipals però representants dels partits polítics. Diem cridanera perquè per altra banda es preveuen taules amb presencia d’eurodiputades, de politiques representants de la Comissió de Dones del Consell de Municipis i Regions Europees, de la ministra d’igualtat, etc… i això vol dir que només es donarà una visió molt reduïda, limitada a l’àmbit de l’UE.

No pot oblidar-se que és en l’àmbit local on es duen a terme les polítiques actives més importants per a les dones. I que és en aquest àmbit més proper on les dones que s’hi dediquen a l’exercici de la política ho fan en major mesura com un grau més elevat de compromís ciutadà i de responsabilitat en l’exercici de la participació.

També es troba a faltar en l’informe de presentació del II Congrés un plantejament clar vers les dones joves i la seva participació en el congrés.

És per Això que demanem a l’Equip de Govern actual, responsable de celebrar el II Congrés de les Dones de Barcelona, que treballi defugint el sectarisme i l’adoctrinament, i es doni cabuda a totes les dones sense exclusions, a tota la pluralitat de pensaments i formes d’entendre les diferents realitats de les dones de Barcelona en tota la seva riquesa i diversitat i que evitin la utilització partidista d’aquest congrés, garantint el protagonisme de totes les ciutadanes de Barcelona.One comment

  1. Son les 20 hores i 35 minuts de la tarda-nit, del 17 d Octubre 2009.Tot just comenten al Canal de TV 324 una minsa noticia del II Congres de Dones de BCN.Nomes la ministra d Igualtat apareix. Cap de les mes de 1700 dones inscrites.Nomes la frase de la sra. ministra contra les paraules del PP e fa 25 anys. Tot pura política i res de les aportacions a la societat i la ciutadania, es el extracte del mes rellevant que sembla haver estat capaç de fer aquest canal de noticies públic i lider a Catalunya.Quina llàstima!!!, crec que les quasi 2000 dones que hem participat en el procés que ha suposat aquest Congres, hem dit coses prou mes intel•ligents que aquesta única frase que TV de Catalunya s ha dignat recollir (fora de context) com a resum dels 2 dies que ha durat la part presencial del II Congres de Dones de BCN.Patètic, penós,… no hi han paraules per descriure la falta de sensibilitat dels nostres mitjans suposadament de comunicació de masses. El "ninguneo" ha estat espectacular estimades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: