24 DE MAIG DIA INTERNACIONAL DE LES DONES PER LA PAU I EL DESENVOLUPAMENT

Les dones desconstruïm la història treballant per un camí de pau i llibertat.

 Al llarg de la història, els conflictes armats han estat -i malauradament encara són- la via predominant de resolució de conflictes. Diàriament, les guerres destrossen pobles i societats senceres, essent les dones les principals afectades en aquestes situacions, ja que la guerra i el conflicte són esdeveniments molt influïts pel gènere. El 24 de maig, Dia Internacional de les dones per a la pau i el desarmament, cal que reivindiquem una Unió Europea amb capacitat real de resolució dels conflictes armats i de defensa de la pau i el desarmament. En el decurs de l’any passat es registraren un total de 31 conflictes armats, 30 dels quals seguien actius al finalitzar l’any. En aquests conflictes, al voltant del 80% de persones afectades i desplaçades són dones i criatures.

Tanmateix, si bé a les dones se les veu com a víctimes de les guerres, no es té en compte que han desenvolupat sempre un paper protagonista en la promoció i construcció de la pau: des de la resistència pacífica de les dones de Grenham Common als anys vuitanta, en plena Guerra Freda, font d’inspiració per al conjunt del moviment pacifista antinuclear, passant pels escrits de Virginia Wolf, les Mares i Àvies de la Plaça de Maig o les Dones de Negre que, des d’Israel i Bagdad convidaven a l’insubmissió. Les dones són grans víctimes de la guerra i grans constructores de la pau. Per això cal que reconeguem a totes les dones que individual i col∙lectivament han lluitat pacíficament en contra de les guerres, de les polítiques militaristes i armamentistes i de les seves conseqüències de patiment i destrucció.

Tot i l’esforç pacificador de moltes dones d’arreu del món, el nostre segueix sent un planeta armat. La despesa militar i les vendes d’armes no deixen de créixer. Cal que Europa exerceixi un rigorós control sobre la despesa militar que realitzen els estats membres de la Unió, tot rebutjant polítiques d’increment pressupostari en matèria de despesa militar i incentivant una disminució gradual d’aquestes en benefici de programes d’investigació i recerca en favor de la pau.

Des d’Esquerra volem fer una crida per la pau, el desarmament i el desenvolupament humà sostenible al món. Actualment, Europa segueix mancada de capacitat de defensa real i operativa per mantenir la pau i avançar en l’universalització dels drets humans. Apostem, doncs, perquè aquesta universalització sigui la primera prioritat de la política exterior de la Unió Europea. En aquest sentit, la Unió ha de continuar enfortint les seves capacitats en la gestió civil i humanitària de crisis i en la prevenció de conflictes, tot tenint en compte les necessitats especials de les dones i dotantse d’una acció exterior forta i solidària, capaç d’actuar amb una sola veu al món i aconseguir, així, que els Drets Humans es constitueixin com el marc de convivència arreu.

Des d’Europa volem treballar conjuntament per a la conscienciació social de les terribles conseqüències socials, culturals, econòmiques i polítiques que provoquen els conflictes bèl∙lics i dels seus efectes particulars sobre la població femenina. Volem establir el respecte als principis bàsics de justícia social, drets humans i el desenvolupament dels pobles i les nacions. Volem el desarmament i la conversió de la indústria militar en civil. Volem, doncs, una Europa forta i solidària al món.

Avui, Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, les dones desactivem tots els artefactes de la guerra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: