El conseller Tresserras i l’alcalde Hereu posen la primera pedra del Disseny Hub BCN

El futur edifici, amb una superfície de 30.000 m², acollirà el Museu de les Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques.

primera pedra centre disseny Barcelona

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de Barcelona han posat dilluns, 22 de juny, la primera pedra de la futura seu del Disseny Hub Barcelona, a la plaça de les Glòries. Aquest equipament de 30.000 m² de superfície forma part de la transformació urbanística de la plaça de les Glòries i serà la seu de diverses col·leccions artístiques que ja es troben aglutinades a les seus provisionals del Disseny Hub Barcelona com són el Museu de les Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques.

El cost de l’edifici és de 86 milions d’euros, dels quals el 66% el paga la Generalitat i el 33% l’Ajuntament de Barcelona. A més, les dues institucions crearan un consorci per a la gestió de l’equipament.

Pel que fa al DHUB – Disseny Hub Barcelona, l’Ajuntament ja ha iniciat el procés de licitació de les obres del projecte executiu de l’edifici de nou Centre a la plaça de les Glòries, que estarà finançat amb dues terceres parts per la Generalitat. L’Ajuntament també ha fet obres d’adequació a la Casa Marqués de Lió i al Palau de Pedralbes, on s’allotjaran seus provisionals del Disseny Hub Barcelona. Ambdues institucions també faran un consorci per a la gestió del DHUB.

Abans de poder col·locar aquesta primera pedra, s’han dut a terme una sèrie de processos per adequar l’espai al que s’ubicarà el Disseny Hub Barcelona, delimitat pels carrers Àlaba, Àvila, Avinguda Meridiana i la Gran Via de les Corts Catalanes.

S’han finalitzat les actuacions de desviament del col·lector d’Escultor Claperós, de la llosa de protecció sobre volta de la línea 1 del Metro i la gestió de sòl i els enderrocs de l’àmbit. S’estan executant les pantalles del perímetre del solar i la primera fase de construcció del Disseny Hub Barcelona que inclou l’obra civil, les façanes, les instal·lacions bàsiques associades a l’estructura i la urbanització.

La segona fase, que està previst que s’iniciï durant l’any vinent, contempla les instal·lacions específiques de l’edifici, les instal·lacions d’urbanització, els aparells elevadors i l’equipament, mobiliari de l’auditori.

Un referent en sostenibilitat

La futura seu del Disseny Hub Barcelona serà un edifici sostenible, segons l’estudi desenvolupat per l’empresa SaAS. L’edifici té les següents característiques:

Estalvi d’energia

– S’adapta a la topografia per utilitzar les acumulacions d’energia del sòl per a mantenir estable la temperatura interior tot l’any i reduir la demanda energètica en climatització.

– Pensat per a un clima mediterrani amb obertures protegides del sol per evitar el sobreescalfament dels espais interiors.

– Totes les instal·lacions són d’alta eficiència energètica i tots els sistemes d’enllumenat són de baix consum, amb làmpades fluorescents o leds, reduint un 60% el consum elèctric de referència per il·luminació.

– Una instal·lació fotovoltaica en forma de pèrgola sobre coberta i integrada a la façana sud subministrarà més del 85% de l’electricitat (més de 175.000 kWh anuals).

– La connexió a la xarxa existent de fred i calor urbana, Districlima, reduirà les emissions de CO2 en climatització en més del 50% comparat amb una generació de calor i fred al mateix edifici.

– El conjunt de mesures per a la reducció de la demanda energètica, la utilització d’instal·lacions d’alta eficiència i la incorporació d’energies renovables per produir electricitat permet aconseguir la lletra “A” en la classificació energètica (reducció del 70% del consum d’energia respecte de l’edifici de referència).

– L’energia total consumida per l’edifici en climatització i enllumenat es preveu de tan sols 22 kWh/m2 l’any, el que equival a no enviar a l’atmosfera més de 1.000 tones anuals de CO2, el que produeixen unes 300 llars.

Estalvi d’aigua

– L’edifici aprofitarà l’aigua de la pluja i utilitzarà aigua freàtica per als usos on no calgui l’aigua potable. També tindrà mecanismes de reducció de consum en tots els aparells.

– El conjunt d’accions d’estalvi i aprofitament d’aigües no de boca permet una reducció prevista del consum d’aigua potable superior al 80%, més de 12.000 m3 anuals.

– El llac que envolta l’edifici, alimentat amb aigua freàtica, es transformarà en un biòtop urbà eliminant el procés de cloració per una depuració natural mitjançant plantes aquàtiques i el filtre de graves.

Altres aspectes sostenibles

– L’edifici aprofita els recursos minimitzant excavacions per l’adaptació al terreny existent, utilitzant graves reciclades en les estructures de formigó i assegurant la procedència dels metalls de forns amb alt percentatge de metalls reciclats.

– El projecte també contempla la creació d’espais saludables per a treballadors i visitants gràcies a la tria de materials (evitant el PVC, utilitzant pintures ecològiques…), a la prevenció a camps magnètics i elèctrics, radiacions diverses i una estricta supervisió dels nivells de confort en temperatura, humitat, concentració de CO2, i altres molts paràmetres.

Oriol Bohigas va parlar en el transcurs de l’acte

Inici de les activitats

El Disseny Hub Barcelona (DHUB), el futur centre dedicat a promoure el coneixement, la comprensió i el bon ús del món del disseny, es presenta amb tres exposicions, “Turisme. Espais de Ficció”, “Cartells. Col·lecció Gabinet de les Arts Gràfiques” i “El Cos Vestit”, que es fan en dues seus temporals: el Palau Reial de Pedralbes i el Palau del Marquès de Llió. Aquests dos espais seran els centres neuràlgics del DHUB, que obrirà les seves portes al voltant del 2011 a l’edifici que MBM Arquitectes ha creat a la plaça de les Glòries. “Turisme. Espais de Ficció” i “Cartells. Col·lecció Gabinet de les Arts Gràfiques” es desenvolupen al Palau del Marquès de Llió.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: