El valor dels compromisos

La manca de visibilitat de les aportacions femenines al món del saber, potser arriba al màxim nivell quan es tracta del camp de la ciència i la tecnologia. Generacions de dones han treballat en l’anonimat des del principi dels temps i només molt recentment s’han reivindicat figures tan importants com la d’Hipàtia d’Alexandria.

A petició d’ERC, l’any 2006 la Comissió de Govern del Districte va demanar a la Ponència del Nomenclàtor que dediqués un espai a la internacionalment reconeguda com la mare de la computació, Ada Byron i el 8 de març de 2007 se li van assignar uns jardins interiors a la zona del Campus Audiovisual.

Atès que dos anys després vam constatar que ni tan sols les plaques identificatives estaven col•locades -i els jardins continuaven sent tan desconeguts com la pròpia matemàtica que els donava nom- vam presentar un prec que demanava la col•locació d’una placa que expliqués qui era Ada Byron i com d’important havia estat el seu treball, en un acte públic amb assistència de les destacades entitats culturals i educatives que tenen la seu al 22@. El prec va ser estimat.

Un any després, el nomenclàtor ha col•locat unes plaques identificatives tan vagues que ni tan sols apunten a què es dedicava aquesta dona ,ni quin any va néixer o morir o per què ha estat mereixedora de l’honor de donar nom a un espai de Sant Martí.

Preguntat el regidor en el passat plenari sobre quines gestions havia efectuat el districte per tal de complir amb el compromís contret, la seva resposta va ser digna del seu habitual estil: cap ni una, ni les pensava fer.

Per tant, Ada Byron continuarà sent tan desconeguda a Sant Martí com fins ara, i el regidor incompleix un cop més un compromís amb les dones del districte.

El Departament de Defensa dels Estats Units va crear un llenguatge de programació en honor seu, anomenat llenguatge de programació Ada, i la seva imatge ha aparegut com marca d’autenticitat als certificats de llicència del sistema operatiu Microsoft Windows, però el districte de Sant Martí no li pot dedicar una pedra. Vés per on!

Ada Byron, pionera de les noves  tecnologies
Ada Augusta Byron King, Comtessa de Lovelace, va néixer a Londres el 1815. Va ser la única filla legítima de Lord Byron, però mai no va conèixer al seu pare. Influïda per la seva mare, va estudiar matemàtiques i ciències i va ser deixeble de Charles Babbage, considerat el pare dels computadors. Va esdevenir la primera programadora de la història i a partir de la idea innovadora que un càlcul llarg pot contenir moltes repeticions d’una mateixa seqüència d’instruccions, va descriure conceptes tan habituals als llenguatges de programació com “bucle” o “subrutina” . S’anomenava a si mateixa com “analista”, un concepte molt modern per a la seva època i va dissenyar un programa de càlcul matemàtic per a la màquina analítica de Babbage. Va morir de càncer amb només 37 anys, el 1852.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: